„Tekerj, fuss és csónakázz a kultúráért”
Találkozzunk idén is!
Kultúra: élmény és szórakozás

Kanai Toshifumi: „Pompás látvány és csodálatos dolog”

Minden évben óriási érdeklődés kíséri a Magyar Tavak Fesztiválja zászlóshajójának számító háromnapos rendezvényt, a Tisza-tavi Fesztivált. Nagyszabású Operagála nyitja a programsorozatot a Szolnoki Szimfonikus Zenekar közreműködésével, néhány éve pedig Kanai Thosifumi vezényletével. A japán születésű, ám tanulmányait Magyarországon végző karmesterrel beszélgettünk.

 

Vona Ildikó/ Magyar Tavak Fesztiválja:Hogyan került Magyarországra?

Kanai Thosifumi: Japánban főként fagottot tanultam, majd 2013-ban felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol két év tanulás után ‒ első külföldiként ‒ MA karmester szakot végeztem. Azután asszisztens karmesterként elkezdtem dolgozni többek között a Budapesti Operettszínházban.

‒ Tudom, hogy szereti a magyar operetteket. Mi tetszett meg bennük?

‒ Az operettel való első találkozás még középiskolás koromban történt a Budapesti Operettszínház japán turnéjának egyik előadásán. Akkoriban még nem készültem zenésznek, de rabul ejtettek Kálmán Imre és Lehár Ferenc gyönyörű melódiái. Az operettdarabokat rendkívül nehéz előadni, mivel van sok olyan „tempo dallam”, ami nincs leírva a kottában. Én viszont imádom ezeket a dallamokat.

‒ Milyen zeneműveket dirigál?

‒ A koncerteken természetesen a klasszikus darabok vannak középpontban, ugyanakkor a színházban és a fesztiválokon musicaleket, filmzenéket is vezénylek. Azt gondolom, hogy a mai kor karmesterének minden műfajú zenét érdeklődéssel kell vezényelnie, ezért én minden felkérést elfogadok. A jó zene túllép korszakokon és műfajokon.

‒ Ma már a Szolnoki Szimfonikus Zenekar karmestere, de hogyan történt a találkozás?

‒ 2018-ban vezényeltem Szolnokon az első operettgála-koncertet, az volt az első találkozásunk. Utána asszisztens karmester lettem náluk, 2021-ben pedig állandó karmester.

‒ A Tisza-tavi Fesztiválon mióta vezényel?

‒ Első alkalommal 2020 nyarán vettem részt a gálán. Nagy megtiszteltetés, hogy azóta minden évben részese lehetek a fesztiválnak.

‒ Milyennek találja a Tisza-tavat?

‒ Gyönyörű, a programmal együtt pedig egészen kivételes. Japánban nem nagyon találni ilyen nagyszabású, tóparti klasszikus koncertet. Pompás látvány és csodálatos dolog, hogy a hallgatóság relaxálás közben tudja élvezni a pihenést és a zenét. A folyton csak dolgozó ‒ és a vakáció érzését hírből sem ismerő ‒ japánoknak azt gondolom, jó lenne, ha több ehhez hasonló lehetőség lenne szerte Japánban is.

‒ Szolnokon nincs operajátszás a színházban, a Tisza-tavi Fesztivál gálakoncertjén viszont sok operából adnak elő részletet. Mekkora kihívást jelent ez, vagy inkább élményt ad operákat vezényelni?

‒ Ahogy mondja, általában véve nincs sok lehetőségem operát vezényelni. Nagyon élvezetes, és egyben óriási tanulási lehetőség is, hogy ezen a gálakoncerten minden évben világhírű énekesekkel ‒ Miklós Erika művésznővel az élen ‒ ismert operák részleteit adhatjuk elő.

‒ Mit szól az ötlethez? Opera a tóparton…

‒ A világban több tóparti opera- és operettfesztivál van. Nagyon jó ötletnek tartom, hogy egy nyári estén, miközben gyönyörködünk a pompás naplementében, lehetőségünk van első osztályú művészek előadását hallgatni.

‒ A fesztiválon többféle műfajt vezényel. Mi a véleménye arról, hogy a gála műsorában együtt szerepelnek opera-, operett-, musical- és könnyűzenei slágerek?

‒ Elképzelhető, hogy a zenekarnak vagy az énekeseknek olykor nehéz „vegyesen” előadni a különböző műfajokat, de pont az ilyen programtól lesz különleges egy nyári fesztivál.

‒ Van olyan élmény, ami a Tisza-tónál történt munka közben és szívesen elmesélné?

‒ 2020 márciusától a koronavírus miatt öt hónapon keresztül nem lehetett hangversenyt tartani. A Szolnoki Szimfonikus Zenekarnak, és nekem is, az újranyitás utáni első koncert ezen a fesztiválon volt; opera- és operettrészleteket, valamint könnyed Johann Strauss-darabot játszottunk. A ráadásban egy fiatal hölgy jött a színpadra, a híres Radetzky-indulót vezényelte, és a közönség álló ovációval fogadta. Számomra, és a zenekar számára is ez egy olyan pillanat volt, ahol a zenén keresztül eggyé váltunk a közönséggel. Soha nem fogom elfelejteni azt a meghatottságot, amit akkor éreztem!

‒ Idén nyáron ismét találkozunk?

‒ Az az igazság, hogy jelenleg még mi sem tudjuk a részleteket, hiszen most van szervezés alatt a program, de nagyon örülnék neki, ha idén is részt vehetnék a fesztiválon. Abban biztos vagyok, hogy most is színes programok lesznek, viszont a részletek csak később fognak kiderülni.

‒ Hogyan csinálna kedvet a Tisza-tavi Fesztiválhoz?

‒ Nagyon szép környezetben van a rendezvény, és arra biztatok mindenkit, hogy a nyári pihenés alatt családdal vagy barátokkal jöjjön el ide, és élvezzék ezt a tarka és egyedülálló fesztivált!

 

 

Kövessétek Facebook oldalunkat, hogy ne maradjatok le a legfrissebb információkról!

 

 

hu_HUHUN