"Ride, run and row for culture"
Let’s meet again this year!

Press material

2024.

Élményekre fel! – Hamarosan indul a Magyar Tavak Fesztiválja 2024
Új helyszínek: Idén nyáron Szigligeten is összekötjük a kultúrát a sporttal

(Sajtóközlemény, 2024.05.31.)

Ahogy a kellemes nyári fuvallat, úgy tér vissza évről évre a Magyar Tavak Fesztiválja, amely idén is színes és eseménydús programokkal kápráztatja el a látogatókat. A 2024-es év különlegessége, hogy a Balaton északi partjának egyik gyöngyszeme, a csodálatos Szigliget is csatlakozik a fesztiválhoz, így a Velencei-tó és a Tisza-tó mellett egy újabb, balatoni helyszín kap helyet a kulturális eseménysorozatban. Június 28–29-én a Velencei-tónál, július 26–27–28-án a Tisza-tónál, valamint augusztus 24–25-én a Balaton-parti Szigligeten csendülnek fel a varázslatos dallamok, ahol a fesztiválozók megismerhetik hazánk legszebb régióinak növény- és madárvilágát, sőt, a környék népi kultúráját is.

Tekerj és csónakázz a kultúráért

Több mint egy évtizeddel ezelőtt Debreczeni Ildikó víziója nyomán született meg az a különleges komolyzenei fesztivál, amely ma már hazánk három nagy tavánál, a Tisza-tónál, a Velencei-tónál és a Balaton partján is várja a zeneszerető közönséget. A Magyar Tavak Fesztiválja az évek során egyre több látogató szívét hódította meg, köszönhetően annak, hogy a világon egyedülálló módon képes összehangolni a zene varázslatos dallamait a természetben történő aktív kikapcsolódással.

Amikor a zene mélyreható élménye és a természet adta mozgás öröme egymásra talál, abból különleges szabadtéri „zeneterápia” születik, amely lélekemelő frissességet és megújulást kínál a testnek és léleknek egyaránt. Ez a látszólag egyszerű gondolat valójában magában hordozza a gyógyulás minden elemét: egyszerre kínál enyhülést a passzív, ugyanakkor stresszes életmódra és a hangulatromboló, üldögélős bezártságra is, ami korunkban a legtöbbünket jellemez – avat be Debreczeni Ildikó, a Magyar Tavak Fesztiváljának ötletgazdája és az esemény főszervezője.

Mesterkurzus a szabad ég alatt: Főszerepben Miklósa Erika és tanítványai

Miklósa Erika 2024-ben indult mesterképző énekiskolája, a Kvintesszencia hallgatói mutatkoznak be az idei Magyar Tavak Fesztivál mindhárom gálakoncertjén. A Kossuth-díjjal és Magyar Szent István Renddel kitüntetett világhírű énekművész közreműködésével tíz lelkes fiatal mutatja meg tehetségét, akik nagyon vegyes műfajt képviselnek. Az exkluzív, kivételes nyáresti koncert-talkshow repertoárja a mesteriskola sokszínűségét tükrözi: a klasszikus szerzők mellett a jazz és a könnyűműfajok, a musical és az operett, de még a magyar nóták műremekei is felhangzanak, ezzel is bizonyítva, hogy a zene olyan érzelmeket és gondolatokat ébreszt, amelyek mindannyiunké. A gálakoncert rendezője: Novák Péter.

A Magyar Tavak Fesztiváljának velencei-tavi rendezvénysorozata június 28-án indul a térség egyik legújabb kulturális színterén, a kápolnásnyéki Csajághy Laura Színpadon.

– A fesztivál pénteki gálakoncertje igazi csemegével szolgál a zene kedvelőinek. Miklósa Erika, a nemzetközileg elismert operaénekesnő és a KvintEsszencia Mesteriskola tanítványainak vizsgakoncertjén a közönség fogja értékelni az előadásokat, egyedülálló interaktivitással fűszerezve az eseményt, ahol ennek köszönhetően a művészet és a közönség közötti határok elmosódnak – emeli ki Debreczeni Ildikó.

Másnap pedig a kerékpározásé lesz a főszerep. A résztvevők körbetekernek a Velencei-tó körül, miközben az egyes megállóknál neves előadók várják és szórakoztatják majd őket különleges zenei produkciókkal.

Tisza-tavi dallamok, kerékpáros és vízi kalandozások

A Magyar Tavak Fesztiváljának tisza-tavi állomása idén július végén is sokszínű programkínálattal várja a látogatókat. A háromnapos rendezvénysorozat július 26-án veszi kezdetét, melynek helyszíne a Tiszafüred melletti Morotva Kerékpáros Pihenőpark lesz. Itt csendülnek fel újra a Miklósa Erika és a KvintEsszencia Mesteriskolai tanítványai által a Velencei-tó partján is előadott művek, melyeket ifj. Sárközi Lajos és zenekara kísér majd, Novák Péter rendezésében. Ez a zenei csemege garantáltan felejthetetlen élményt nyújt majd minden résztvevő számára.

Másnap a Kerékpárral a Tisza-tó körül program keretében a résztvevők kerékpárral tekerhetik körbe a Tisza-tavat. A túra során 9 település, 9 vízparti helyszín és 9 fellépő varázsolja el a közönséget, kezdve a Tiszafüredi Fúvósok és Mazsorettek vidám muzsikájától, László Attila Fonogram-díjas erdélyi magyar énekes, a Budapest Ragtime Band, valamint Duka Elemér & Gipsy Chamber Orchestra előadásán át, egészen Falusi Mariann és Sárik Péter jazzkívánságműsoráig. A nap során a kerékpárosok a tisza-tavi táj szépsége mellett a helyi zenei kultúra sokszínűségét is megismerhetik. Az estét pedig Bársony Bálint és az MRP (Magyar Rapsody Projekt) abádszalóki ajándék koncertje koronázza meg a Tisza-tó strandon.”

Július 28-án a zenés csónakázás – a tiszai hajósok világát megidézve – a Tisza-tavon program keretében a fesztiválozók hajókkal és csónakokkal közelítik meg a zenei előadások helyszíneit. A vízi utazás során több állomást is érintünk, ahol különböző előadók, mint például Agárdi Szilvia vagy a Nikodém – Halper – Román – Weszely jazzformáció szórakoztatják a közönséget. Az utazás a Tiszafüred melletti Morotva Kerékpáros Pihenőparkból indul és oda is tér vissza, közben pedig a résztvevők a Tisza-tó természeti szépségeit is megcsodálhatják. Ez az egyedi környezet nemcsak a zenei programoknak ad különleges hangulatot, hanem lehetővé teszi, hogy a látogatók közvetlen közelből ismerjék meg a Tisza-tó páratlan ökológiai rendszerét

– teszi hozzá az esemény főszervezője.

Augusztusban irány Szigliget!

Augusztus 24-én a festői Szigligeti Várudvar ad otthont a nyitókoncertnek. „Az ének értelme” című műsorban Miklósa Erika és a KvintEsszencia Mesteriskolai tanítványai a korábbi előadásokkal megegyező repertoárral készülnek, amit ezúttal is Novák Péter rendez és ifj. Sárközi Lajos és zenekara kísér. A fesztivál második napja a kerékpározás jegyében telik. A résztvevők egy különleges kerékpáros túrán vesznek részt, amelyen Szigligetről indulva a Balaton-felvidék varázslatos tájait járják be. A túra során több lehetőség is lesz a pihenésre, borkostolásra.

Ezúttal is változatos zenei előadások szórakoztatják a kerékpárosokat. Az első megállónál St. Martin varázsolja el a közönséget, majd a Csonka Torony megállóban a Szent Efrém Férfikar lélegzetelállító előadása következik. A GÜNS Borászatnál Homonnay Zsolt, a 71-es út melletti kerékpáros pihenőhelyen pedig Iván Szandra & Jász Andris adnak felejthetetlen koncertet – sorolja a feledhetetlen élményeket kínáló programokat Debreczeni Ildikó.

Hét nap, három helyszín, végtelen élmény

A Magyar Tavak Fesztiváljának hét feledhetetlen napja a zene, a kultúra, az aktív pihenés, valamint a természet szeretetének és a környezettudatosság iránti elkötelezettségnek harmonikus elegyét kínálja, ahol a változatos helyszínek, zenei csemegék és sportprogramok révén mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebb programot.

Nem jártál még a Magyar Tavak Fesztiválján?

Nézd meg, milyen volt tavaly a fesztivál a Velencei-tónál,
a Tisza-tónál és a Balatonnál!

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

További információ:

Debreczeni Ildikó fesztiváligazgató, +36 70 389 7237, magyartavakfesztivalja@gmail.com

Hutvágner Anita szervező, Tisza-tó, Balaton +36 70 386 2526, magyartavakfesztivalja@gmail.com

Bugyi Dóra szervező, Velencei-tó, +36 30 211 8840,
szervezes@velenceitavifesztival.hu

https://magyartavakfesztivalja.hu/magyar-tavak-fesztivalja/

https://www.facebook.com/magyartavakfesztivalja

2023.

KEREK ÉVFORDULÓT ÜNNEPEL IDÉN A MAGYAR TAVAK FESZTIVÁLJA

(Sajtóközlemény, 2023.05.25.)

A Magyar Tavak Fesztiválja 2023 nyarán ismét színes programokkal várja a közönséget mindhárom helyszínén: a Velencei-tónál, a Tisza-tónál és a Balatonnál. Hazánkban egyedülálló a Debreczeni Ildikó által megálmodott, a Tisza-tónál idén már éppen egy évtizede futó fesztivál, amely ebben az évben is mindhárom nagy tavunknál elérhető lesz.

A Magyar Tavak Fesztiválja évről évre egyre több látogatót vonz, sikerének kulcsa igen egyszerű: kiviszi a klasszikus zenét a természetbe, mindezt sporttal kombinálja, így egyszerre szolgálja a kultúra, a mozgás, a fenntartható fesztiválozás és a természetvédelem fontos ügyét. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a vízparton, a szabad ég alatt élvezhetjük a kultúrát madárcsicsergés és a természet nyújtotta gyönyörű kulisszák között.

Idén tehát újra találkozik a zenei élmény és a természetben való mozgás öröme a „Természet Operaháza” néven is emlegetett rendezvénysorozaton, ahol izgalmas programkavalkád fogadja a látogatókat. Operagála, koncertek, csónakos és kerékpáros túra, családi nap, főzőverseny kínál tartalmas kikapcsolódást az érdeklődőknek.

Idén szinte minden kulturális rendezvényre árnyékot vet a forráshiány. Ez a probléma a Magyar Tavak Fesztiválját is érinti. Kevesebb pénzből tudunk gazdálkodni, ezért néhol változtatnunk kellett a korábban eltervezett műsorfolyamon. Lesz néhány újdonság annak érdekében, hogy tartani tudjuk az eltelt tíz év alatt tőlünk megszokott színvonalat, de csak a forma változik, a minőség nem – hangsúlyozta Debreczeni Ildikó fesztiváligazgató.

A kulturális értékek mellett a Fesztivál társadalmi felelősségvállalása is jelentős, hiszen felhívja a figyelmet a környezet védelemére az egészséges életmódra és a fenntarthatóság jelentőségére. Többek között a Tisza-tónál elültetik a fesztivál fáját, ezzel is az összefogást erejét szimbolizálva, bemutatják a PET kupások kitartó és tiszteletreméltó munkáját, melyet a tó vizének megtisztítása érdekében évek óta végeznek. A szervezők törekvése, hogy a rendezvényeken minden résztvevő figyelmét ráirányítsák az ember és a természet harmonikus kapcsolatának szükségszerűségére. A Magyar Tavak Fesztiválja innovatív, értékteremtő és környezettudatos rendezvénysorozatként egyszerre támogatja az emberek egészség- és környezettudatosságát, valamint elégíti ki minőségi kultúra iránti igényüket.

A három tavat összekapcsoló rendezvénysorozat a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásának köszönhetően a Velencei-tónál startol június 30-án. Pénteken este 20 órakor a kápolnásnyéki Csajághy Laura Színpadon gálakoncert várja a zene és a természet szerelmeseit. Az est fellépő művészei Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, Rab Gyula, Tóth Vera, ifj. Sárközi Lali és zenekara, valamint az Urbán Verbunk, rendezője Novák Péter lesz. Idén a Velencei-tavi gálaest nyitánya annak a nagyszabású jubileumi eseménynek, amellyel a 10 éve a Tisza-tónál útjára indított fesztivál születésnapját ünneplik.

Július 28-án Tiszafüreden folytatódik a programsorozat. Pénteken délelőtt 11 órakor a Polgármesteri Hivatal előtti téren látványos megnyitóval, immáron tizedik alkalommal tárja ki kapuit a különleges fesztivál. Ujvári Imre polgármester úr megnyitja és útjára engedi az idei év fesztiválját a Tisza-tónál. A műsorban közreműködik Miklósa Erika, Rab Gyula, Harazdy Miklós, valamint a Tiszafüredi Mazsorettek és a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar. A szervezők visszaforgatják az idő kerekét, és izgalmas időutazás keretében idézik fel az eltelt 10 év eseményeit.

Július 29-én, szombaton színes programokkal várják a fesztiválozókat a Morotva-félszigeten, ahol a nap folyamán koncertet ad mások mellett Miklósa Erika és a Csík Zenekar. Számtalan programmal ünneplik majd a kerek születésnapot. Az összes rendezvényelemmel találkozhat a közönség, amelyet az elmúlt 10 év során a szívébe zárt, és természetesen a finom ételek sem maradnak el: az idei Családi TÓ’Piknik alkalmával neves költőnk, Petőfi Sándor kedvenc ételét kóstolhatják az érdeklődők. Lesz Boat D’Opera csónakos és Tour D’Opera kerékpáros túra, családi nap és zenés mulatság. A reggeltől késő estig tartó vidám forgatag nagyszerű szórakozást kínál minden korosztály számára.

A Magyar Tavak Fesztiválja idei programsorozata augusztusban a Balatonnál, Tihanyban zárul majd. A három fesztivál természetesen egymástól függetlenül is látogatható, de sokan rendszeres visszatérők immáron mindhárom helyszínen. Bővebb információ a Magyar Tavak Fesztiválja honlapján, valamint Facebook oldalán található.

Nem jártál még a Magyar Tavak Fesztiválján?

Nézd meg, milyen volt tavaly a fesztivál a Velencei-tónál,
a Tisza-tónál és a Balatonnál!

A sajtóanyaghoz felhasználható képanyagot ide kattintva lehet elérni!

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

További információ:

Debreczeni Ildikó fesztiváligazgató, +36 70 389 7237, magyartavakfesztivalja@gmail.com

Hutvágner Anita szervező, Tisza-tó, Balaton +36 70 386 2526, magyartavakfesztivalja@gmail.com

Bugyi Dóra szervező, Velencei-tó, +36 30 211 8840,
szervezes@velenceitavifesztival.hu

en_USENG