"Ride, run and row for culture"
Let’s meet again this year!
Kultúra: élmény és szórakozás

Ljasuk Dimitry: „Együtt ültettünk fát Tiszafüreden”

Az ismert filmes a Jóreménység-sziget című nagyjátékfilmjét a Tisza-tavon forgatta, és a 2022. november 17-i bemutató óta már több mint harmincezren látták a mozikban. Ljasuk Dimitry rendezővel beszélgettünk.

Fotó: Keresnyei Vince

Vona Ildikó/ Magyar Tavak Fesztiválja: Hogyan kezdődött az ismeretség a Tisza-tavi Fesztivállal? Nekem megsúgta a főszervező, Debreczeni Ildikó, hogy volt közös faültetés a rendezvényen…

Ljasuk Dimitry: Igen, együtt ültettünk fát Tiszafüreden, a Morotva-félszigeten 2019-ben. Nekem nagyon tetszett a kezdeményezés, maga az operafesztivál is. Emlékszem, egyszer jött egy ismerősöm, aki gitározott a Tisza-parton, és elképzeltük, hogy sok hangszerrel milyen jól meg lehetne csinálni, hogy kellemesen énekelni, zenélni naplementében. Szerintem ez odavaló. A Tisza-tó egy természetközeli környezet, csodálatos növény- és madárvilággal rendelkező terület. Jól áll neki, ha programok terén a művészetek felé megyünk.

–  És mit szól az ötlethez? Opera a tóparton…

– Szerintem nagyon jó. Voltam kint pár fesztiválon, amit Ildikó szervezett, és nagyon jól éreztem magam.

– Honnan ered a Tisza-tó iránti rajongás?

– Édesapám ukrán volt, édesanyám magyar. Amikor Magyarországra költöztünk először Tatabányán éltünk, azután Karcagon és Kisújszálláson; édesapám már Karcagra költözésünkkor felfedezte magának a Tiszát és a Kiskörei-víztározót, mai nevén a Tisza-tavat. Teljesen beleszerelmesedett a Tiszába, igazából két szerelme volt: az egyik édesanyám, a másik a Tisza. Engem gyerekkoromtól rendszeresen kivitt a vízre, hatalmas élmény volt vele lenni, igazi minőségi idő apa-fia között. Nekem összeforrt édesapám jelenléte és a Tisza jelenléte. Nagyon erős kötődésem volt édesapámhoz, általa a Tiszához is, innen a nagy szeretet.

– Ez a kötődés adta a film alapötletét?

– Igen, az emlékek, gyerekkori visszaemlékezések, tanítások és a sok tervünk adta az ihletet, amit már nem tudtunk megvalósítani. Így a film a magány építő erején kívül az elengedésről is szól. Valós történet alapján készítettem, de vannak benne fikciók is. A szigeten találtam ki a forgatókönyvet magát, viszont az élet átírta egy kicsit. Hiába gondoltam ki, hogyan lesz, sok minden másképpen alakult a filmben és a végén, a vágás során.

– Hogyan csinálna kedvet a Tisza-tóhoz? Miért érdemes oda ellátogatni?

– Szerintem, ha valaki közvetlenül akarja látni az érintetlen természetet, mert a Tisza-tó belső részei még érintetlenek, akkor jöjjön el és bringázza körbe, evezzen, kajakozzon vagy menjen el egy túrára túravezetővel a tanösvényeket megnézni. Olyan embereknek ajánlom a Tisza-tavat, akik szeretik és értékelik a természetet, mert a Tisza-tó legnagyobb varázsa a páratlan faunája. Ha valaki még a természet mellé szeretne jól képzett zenészeket, szép hangú énekeseket, különleges darabokat hallani, és megnézni egy naplementét, akkor ezt a Tisza-tavi Fesztiválon megteheti.

 

(Nyitókép: Ljasuk Dimitry forgatás közben/ Keresnyei Vince fotója)

 

Kövessétek Facebook oldalunkat, hogy ne maradjatok le a legfrissebb információkról!

Ha érdekelnek a fesztivál hírei, hasonlóan izgalmas cikkei, akkor böngésszetek tovább itt! 

en_USENG